السلطة الليبية الشرمولة الليبية في أواني الفخار الليبي الغرياني | سلطة شيراز الإيرانية | Libyan shermola salad |سلطة البحر الابيض المتوسط | Mediterranean Salad |sherazi salad

يونيو 11, 2024

 





صورة للشرمولة الليبية في الفخار الليبي الغرياني

A picture of Libyan Shermola Salad in Gharyan pottery.

الوصفة :


خيار مقطعة مكعبات

طماطم مقطع مكعبات

ربع بصل أحمر أو أبيض مفروم ناعم او مقطع مكعبات حسب الرغبة

فلفل أخضر حار 

عصير نصف ليمونة

ملح

ربع كوب زيت زيتون


تخلط المكونات و تترك جانبا الى أن تنزل عصارة المكونات و تخلط مجددا و تقدم مع الخبز و البطيخ الأحمر صيفا و البعض يقدمها معالتونة و تقدم عادة مع الوجبات الليبية التقليدية



Recipe:


2 cucumbers, diced

3 tomatoes, diced

1/4 red or white onion, finely chopped or diced according to preference

1 hot green pepper

Juice of half a lemon

Salt

1/4 cup olive oil


Mix the ingredients and set aside until the juices from the ingredients are released. Mix again and serve with bread and red watermelon in the summer. Some people serve it with tuna, and it is usually served with traditional Libyan meals.

.



سلطة الشرمولة الليبية و هي احدى وصفات سلطات البحر الابيض المتوسط الاساسية

حيث ان الشرمولة الليبية تشبه الى حد كبير الوصفة الاصلية لسلطة البحر الابيض المتوسط


و كثير من البلدان تتشابه مع سلطة الشرمولة كالسلطة المصرية المسماة بسلطة الحاتي مع قليل من الاختلافات


التي جميعها تشبه سلطة البحر الابيض المتوسط


السلطة الليبية المسماة بالشرمولة تسمى ايضا بسلطة (عربية) و يعني الليبيون بكلمة عربية اي وطنية او بلدية بمعنى شيء يختص به اهلالبلد ليبيا أنفسهم و ليس بمعنى عربية اي شاملة لكل العرب 


ففي اللهجة الليبية كلمة عربية تعني التراث و التقليد لأهل البلد فيسمون البيض العضوي بالبيض العربي ! و ذلك لأن استعمالهم لكمةعربي يقصد به ما تم اقتصاره على اهل ليبيا فقط ! كونهم يعتزون بالعربية و العروبة بشكل كبير حتى استخدموها في لهجتهم لوصفأشياء كثيرة و كأنهم يلخصون ليبيا بكلمة (عربية)




يتم تقديم الشرمولة مع الوجبات الليبية التقليدية غالبا او كوجبة رئيسية في فصل الصيف



الشرمولة الليبية تكون في أشكال مختلفة

فمنها ما يتم فرم الطماطم فيه الى أن يصبح هريسا بدل تقطيعه مكعبات

و يتم تقطيع الخيار و بقية المكونات بحجم أصغر بكثير من المعتاد ولا تؤكل بالملعقة بل بالتغميس بالخبز الليبي التقليدي (خبز التنور)


Libyan Shermola Salad is one of the essential Mediterranean salads. Libyan Shermola closely resembles the original recipe of Mediterranean salad.


Many countries have similar salads to Shermola, such as the Egyptian salad called "Salatat El-Hatey," with slight variations. All of them share similarities with Mediterranean salad.


The Libyan salad, known as Shermola, is also called "Arabia Salad." Libyans use the term "Arabia" to mean something specific to the people of Libya, referring to their own nation or locality, rather than the broader Arab context.


In the Libyan dialect, the term "Arabia" signifies heritage and tradition specific to the people of the country. They even use it to describe organic eggs as "Arabia eggs." This usage of "Arabia" is limited to the people of Libya, as they take pride in their Arab identity and heritage, which they often incorporate into their dialect to describe various things, as if they are summarizing Libya in the word "Arabia."


Shermola is typically served with traditional Libyan meals, often as a main dish during the summer season.


Libyan Shermola comes in various forms. Some variations involve grinding the tomatoes into a puree instead of dicing them into cubes. The cucumbers and other ingredients are usually cut into much smaller pieces than usual and are not eaten with a spoon but rather dipped into traditional Libyan bread (Tannour bread).


Overall, Libyan Shermola Salad is a versatile and beloved dish in Libyan cuisine, showcasing the flavors of the Mediterranean region while incorporating Libyan culinary traditions.






.









You Might Also Like

0 التعليقات

أكتب تعليقاً على هذا الموضوع و سيتم نشره فور مشاهدته